Aquest mes d'abril aprofitem la Setmana Santa per presentar una ruta gastronòmica de 4 dies i conèixer els millors productes culinaris catalans . Fuet de Vic, mongetes de Santa Pau, mel de Setcases, galetes de Camprodon, mató de Montserrat, anxoves de l'Escala, xocolata a la pedra d'Agramunt, mantega del CadÃ… Tots ells són productes propis, per tradició, de les localitats catalanes que coneixerem a la nostra ruta. Esteu preparats?
Comencem aquest viatge a través de poc més de 600 quilòmetres de carretera que ens portaran a descobrir una gastronomia única i variada, cuidada amb cura, definida pels paisatges que veurem i pels cuiners i productors que l'elaboren. Esteu preparats per a un viatge per als 5 sentits?
MONTSERRAT
Arranquem el dia des del nostre concessionari Movent Autoselecció, ens esperen quatre dies en què viure, gaudir i assaborir tot el que ens depara el camÃ. Comencem visitant l' Abadia de Montserrat , on viure un divendres sant únic. Allà podrem esmorzar un bon mató, mató tÃpic de la sagrada muntanya, amb mel de mil flors o de farigola elaborada a la mateixa muntanya. Una visita al monestir ens descobrirà aquest temple benedictà situat al cor d'una muntanya única i de formes increïbles, on perdre's enmig del bosc que l'envolta o bé visitar l'interior d'aquest edifici de la ruta mariana i poder escoltar el vostre escolania.
http://www.montserratvisita.com/
Montserrat
AGRAMUNT
Seguim camà del municipi d' Agramunt , passant per Carbasà , Cervera, ciutat natal del campió de Moto Gp Marc Márquez, i pel Parc Nacional de Plans de Sió , fins a Agramunt. Aquest municipi de l'Urgell, té en el seu haver estat l'epicentre de la producció de torrons i xocolata als peus de la Serra d'Agramunt . Un bon punt on aturar-nos a contemplar l'Església de Santa Maria i dinar al cor de la població és el Restaurant AtÃpic , on degustar tapes i cuina d'avantguarda, amb productes de proximitat. Recordeu, però, deixar lloc per a les postres, del mateix restaurant o d'una de les icones torroneres com és el Museu del Torró i la Xocolata Torrons Vicens , als afores del municipi.
BAGÀ
Deixem les terres de ponent, els seus paisatges aspres i les planes de la ribera del riu Segre i creuem les comarques de la Segarra i el Solsonès i ens endinsem al Berguedà , una comarca on seure al voltant d'una taula i degustar plats com les tÃpiques patates emmascarades (patata sofregida amb botifarra negra i escorça de cansalada) o el freginat (sang i fetge de xai fregits). Un lloc on gaudir de la muntanya, del Parc del CadÃ-Moixeró , i fer de Bagà el nostre centre d'operacions per passar la nit. A l'hora de sopar una bona opció és dirigir-nos a l' Hotel Restaurant Niu Nou i tastar la vedella amb cervesa negra del Pedraforca, xocolata i picada o l'arròs amb bolets i tòfona.
CAMPRODON
Al matÃ, després d'un bon esmorzar provant la mantega del Cadà a qualsevol establiment de Guardiola de Berguedà o del mateix Bagà , ens dirigirem cap a Camprodon , travessant la Serra del Catllarà s, zona prepirineica de gran bellesa i amb una gran riquesa natural. Travessarem Ripoll , on hi ha el Monestir de Santa Maria construït l'any 888, i ens dirigirem cap a Camprodon, on podrem trobar poemes penjats dels arbres amb motiu de la Setmana Santa. Aquest municipi és arxiconegut per ser la llar de les Galetes Birba i altres productes de pastisseria en general. Tot i aixÃ, per degustar la cuina d'alta muntanya us recomanem sortir de la població després de la seva visita i dirigir-nos a Beget al cor de l' Alta Garrotxa , allà trobareu el centenari Can Jeroni , un restaurant amb cuina tradicional de primera qualitat, una aposta per els sabors de la terra tractats amb amor i respecte.
Beget
SETCASES
Arriba el moment de cercar on passar la nit. Ens dirigim a 1.270 m d'altitud, molt a prop de la frontera amb França, al cor del Pirineu català . Parlem de Setcases . Municipi famós per l'elaboració de mel, localitzat als peus del Parc Nacional Capçaleres del Ter i del Freser . Una localitat pintoresca, amb carrers i cases empedrades, sent un vestigi de la tradició de la zona, i amb miradors com el Forat de l'Olla, el Collet de Xuriguera o el de la Baidana on tenir una vista incomparable de la comarca. Un lloc ideal per passar la nit i gaudir del silenci de la vall del Pedraforca .
Per dormir: Hotel La Farga
Per sopar: Can Jepet (cuina tradicional)
SANTA PAU
Després del descans, tornem a emprendre el nostre camà en direcció a la Garrotxa , zona volcà nica i uns paisatges de contrast que deixen atònit el visitant. En concret anirem a Santa Pau a gaudir de les delÃcies de la cuina volcà nica. AixÃ, podem parar a dinar al Restaurant Masnou , amb carns a la pedra, xai rostit al forn i les mongetes tÃpiques. De sabor fi, tendres i de color gris, és una de les meravelles de la comarca, marcada per les caracterÃstiques volcà niques del terra, que doten tots els seus productes d'una personalitat única. Per baixar el dinar podem visitar la Fageda de Jordà o bé fer una excursió pel Parc Natural de la Garrotxa i visitar algun dels volcans inactius, paratges sens dubte inoblidables.
VIC
Seguim en direcció sud-oest, cap a la comarca d' Osona , concretament la seva capital, Vic . Buscarem allotjament a l' Hotel Seminaris , un antic seminari a 5 minuts a peu del nucli antic de Vic on trobar la calma i el repòs. Per sopar podem dirigir-nos al menjador, o bé buscar a Ca l'U , al costat de la plaça major. Allà trobarem una cuina tradicional actualitzada i podrem degustar la llonganissa, el fuet, la botifarra i les mongetes de collsacabra.
L'ESCALA
Ens traiem el somni de sobre i ens preparem per seguir el nostre gastronòmic viatge al voltant de Catalunya deixant l´interior i dirigint-nos al mar, a la Costa Brava . Visitarem un dels paratges més idÃl·lics de la costa catalana, el municipi de l'Escala , famós per les seves anxoves. Allà podem trobar varietat de cuina i productes procedents del mar, i un bon lloc on tastar-los tots és el restaurant La Gruta . Abans de tornar al cotxe podem visitar el camà de ronda del poble, una ruta des de Cala Montgó que ens pot portar, després de 4 hores a peu, fins a Sant Martà d'Empúries , passant per platges i cales, arrecerats per la pedra i sota els arbres.
Reprenem la nostra ruta, ja en direcció a casa però sense tristesa, després d'haver gaudit durant aquests quatre dies d'uns paisatges espectaculars i una cuina inoblidable. Haurem gaudit de la vista, l'olfacte, l'oïda, el tacte i el gust d'aquesta ruta gastronòmica pel nord de Catalunya. Esperem que ho hà giu passat tan bé com nosaltres.
Ruïnes greco-romanes a L'Escala.
Nom: Viatge gastronòmic pel nord de Catalunya
Àrea geogrà fica: Catalunya
Durada: 4 dies
km: 672 km.