Aquest juny no serà menys aventurer. Per això us presentem una ruta de tres dies pel nord d'Espanya . Una zona plena de paradisos naturals, plena de valls i muntanyes, paratges protegits i un etern color verd que inunda tot el recorregut.
SABADELL – LOGRONYO
Sortim des de Sabadell direcció Saragossa, passant pel Desert dels Monegres , terra lunar i àrida. Creuarem la capital d'Aragó per dirigir-nos cap a Logronyo , a La Rioja, primera visita dels nostres tres dies de descoberta d'aquesta zona de la Península.
Desert dels Monegres
Durant el camí, podrem contemplar el Parc Natural Bardenas Reales . Si el temps ens ho permet, una visita a aquesta reserva de la biosfera ens descobrirà camins i senders on perdre'ns en un entorn incomparable. Després d'això, ens podem acostar a Calahorra per reposar forces al Restaurant 'La Taverna de la Quarta Cantonada', un establiment que trobarem en ple nucli antic i on podem degustar la cuina típica de La Rioja.
Un cop recanvis, seguirem l'últim tram fins a Logronyo, no sense abans desviar-nos per recórrer el Parc de Penyes d'Iregua, Leza i Jubera , on podrem contemplar, solcant els seus cels, àguiles reials, falcons pelegrins i voltors lleonats. Cosa que no es veu cada dia.
Ara ja sí, ens dirigim cap a la capital de La Rioja, on passarem la nit i podrem gaudir de la seva animada nit. Un bon lloc on dormir pot ser l' AC Hotel La Rioja by Marriott . Després d'instal·lar-nos, no podem deixar escapar l'ocasió de visitar el Carrer Llorer o el menys conegut Carrer Sant Joan, on descobrir els vins i broquetes típics de la regió. Cada establiment té la seva especialitat, per això un passeig per aquest carrer serà un plaer pel paladar.
LOGRONYE – PAMPLONA – ELIZONDO
Al matí, després d'esmorzar, una bona manera de començar la jornada és la visita a algun dels cellers de la capital de La Rioja, com ara Juan Alcorta, Cellers Olarra o els Cellers Ontañón . Totes interessants per la qualitat dels seus vins i l'arquitectura dels seus centres. Després d'aquesta enovisita per un dels patrimonis de la Rioja, ens dirigim cap a la capital de Navarra, Pamplona . Famosa pels Sanfermines, és una ciutat preciosa per perdre durant tot l'any, i més amb l'arribada del bon temps. Arribem a la ciutat preferida d'Ernest Hemingway, a qui va captivar la festa i els carrers estrets, la catedral de Santa Maria, la Ciutadella i la Cambra de Comptos. Un bon lloc on aturar i sadollar la nostra gana és el Restaurant Europa , on assaborir tots els productes de la terra.
Després de la visita obligada a la ciutat, deixarem la massificació de la urbs, per conèixer una zona recòndita de Navarra, salvatge i incomparable, on relaxar-nos. Parlem de la Vall del Baztan . Un lloc on gaudir dels boscos, rierols, coves, un mosaic natural únic creat per una climatologia singular que dota aquesta vall d'una personalitat diferent de qualsevol altre. Amb la idea d'oblidar-nos de l'asfalt per un dia, del soroll i de la contaminació, encaminem la nostra ruta cap a Elizondo . Només sortir de Pamplona i endinsar-nos a la N-121A, després de passar per Sorauren , ens adonarem que entrem en un paratge natural d'incalculable valor.
Baztan. Foto: www.kuadrillas.com
Un cop arribem a Elizondo trobarem a l'Hostal Trinquet Antxitonea, una mansió del s.XIX al nucli antic, un bon lloc on instal·lar-nos. Passejar pels seus carrers empedrats, gaudir del capvespre amb el riu Baztan de fons, descobrir els secrets de la pilota basca als diferents trinquets (pistes) de la localitat, o escoltar les llegendes i històries d'aquesta frondosa vall, són alguns dels al·licients d´aquest petit gran municipi.
Abans de dormir, és visita obligada el Santxotena, on degustar la cuina tradicional basca amb productes de proximitat. La caça de temporada, el txuritabeltz (Blanc i Negre: Embotit amb sang cebada) i la costella o filet de vedella de la mateixa vall són alguns dels seus principals atractius gastronòmics.
ELIZONDO – ZUBIRI- SABADELL
Comencem el darrer dia de la nostra ruta amb energia i forces renovades, visitant alguna de les tavernes del municipi per esmorzar en abundància. Ens dirigim per la NA-1740 cap a la Muntanya d'Alduide , una carretera que travessa una atapeïda zona d'arbres, amb corbes i paisatges que ens faran gaudir al volant el nostre cotxe.
Eugi. Foto: Fernando Goñi
Si viatgem amb nens, gaudireu veient pasturar les ovelles i els vedells, mentre creuem aquesta increïble zona, seguint el curs del riu Olazar i embassament d'Eugi que ofereix unes vistes espectaculars. Arribem a Zubiri , poble famós per ser lloc de pas del Camí de Santiago Francès, proper a Roncesvalles i envoltat d'un paisatge aclaparador. Aquí, al Restaurant GauTxori , fonda típica navarrès, podem tastar el xai i el gorrín. Un lloc amb l'encant de la tradició on el bon servei i el producte de qualitat estan assegurats.
Seguim des de Zubiri cap a l' Espinal per enfilar-nos per la NA-140 direcció Burgui, per la qual creuarem tot el Pirineu Navarro fins arribar a la N-240 prop de Jaca i d'allà fins a Osca , veient els camps i muntanyes que abasteixen aquesta comunitat de productes gastronòmics reconeguts per tothom. Un cop a Osca, ja ens podem endinsar a l'A-22 per tornar a casa amb el record dels llocs descoberts, els camins caminats i dels sabors descoberts en aquests tres dies per la Rioja i Navarra.